Frankfurti leves
Leves
Hozzávalók
– 1 fej kelkáposzta (kb. fél kg, kisebb méretű)
– 2-3 közepes méretű burgonya
– 1 kisebb vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 evőkanál olaj (pl. napraforgó- vagy olívaolaj)
– 1 teáskanál őrölt pirospaprika
– 1 teáskanál köménymag (őrölt vagy egész)
– 1 babérlevél
– só és bors ízlés szerint
– 1 liter zöldségalaplé (vagy víz + zöldségleveskocka)
– 1 csipet majoránna
– 1 dl Vegajó Vegaföl
– 2-3 vegán virsli
Elkészítés
Előkészítés: a kelkáposztát alaposan megmossuk, majd felcsíkozzuk. A burgonyát meghámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
2. Pirítás: felmelegítjük az olajat egy nagyobb lábasban, és megdinszteljük rajta a
hagymát üvegesre, hozzáadjuk a fokhagymát, és átkeverjük. Szórjuk rá az őrölt pirospaprikát, keverjük gyorsan össze, hogy ne égjen meg,
majd azonnal öntsük fel egy kevés alaplével!
3. Főzés: hozzáadjuk a kelkáposztát, a burgonyát, a köménymagot, a babérlevelet és a majoránnát. Felöntjük az alaplével, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Főzzük közepes lángon, amíg a burgonya és a kelkáposzta meg nem puhul (kb. 20-25 perc)!
4. Virsli és Vegaföl: a vegán virsliket külön, egy serpenyőben kevés olajon megpiríthatjuk, vagy egyszerűen csak a leveshez adhatjuk az utolsó 5 percben. Ha a zöldségek megpuhultak, belekeverjük a Vegafölt, és hagyjuk egyet rottyanni.
5. Tálalás: tálaljuk a levest forrón a pirított vagy főtt vegán virslivel és egy kis plusz Vegaföllel!