Cottage gombóc
Gombóc
Hozzávalók
– 120 g gluténmentes zabdara/zabgríz
– 100 g eritrit
– 2 g himalája só
– késhegynyi vaníliaőrlemény vagy 5 g vaníliaaroma
– 8 g reszelt citromhéj (kb. 2 citrom héja)
– 20 g frissen facsart citromlé
– 250 g Vegajó Cottage
– 200 g kókusztej vagy -víz
A forgatáshoz:
– 5 g kókuszolaj
– 40 g gluténmentes/lowcarb kenyérmorzsa
+ tálaláshoz egy doboz Vegajó Vegaföl édesítővel
Elkészítés
1. Zabkása alap főzése: a kókusztejet vagy vizet egy kisebb edénybe öntjük. Hozzáadjuk a sót, az édesítőt (eritrit) és a zabdarát. Alacsony hőfokon, néha megkeverve addig főzzük, amíg sűrű, nehezen keverhető masszát nem kapunk.
2. Vegajó Cottage hozzáadása: mikor a zabdara massza már csak langyos, hozzáadjuk a Cottage-ot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Alaposan keverjük össze, hogy egységes legyen!
3. Massza hűtése: hűlni hagyjuk, majd kézzel is összedolgozzuk, hogy egyenletes textúrát kapjunk. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára (de minél tovább áll, annál jobb lesz a gombóc állaga).
4. Gombócok formázása: nedves kézzel formázzunk a masszából gombócokat! Egy serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, és megpirítjuk benne a kenyérmorzsát. Forgassuk meg a gombócokat a pirított morzsában!
5. Tálalás: jöhet az édesítős Vegaföl és egy kis friss gyümölcs, pl.: áfonya.